Wat is een schrijfmeditatie?

Vaak wordt gedacht bij het schrijven van levensverhalen dat je je hele leven moet opschrijven. Alle gebeurtenissen uit je leven bij elkaar, van jong tot oud, zou een levensverhaal pas zin geven. Onze ervaring met schrijfmeditaties is anders. Juist je aandacht richten op het herinneren van enkele scenes in je leven en deze met al je aandacht doorgronden, geeft je inzicht over wat deze aan je leven hebben bijgedragen. De meditatie brengt je aandacht in het hier en nu, zodat je jezelf kunt losmaken van dagelijkse beslommeringen, om zonder oordeel en met milde ogen stil te staan bij jezelf. Zo neem je een beetje afstand en komt er ruimte om terug te gaan naar een situatie of gebeurtenis die je nog eens wilt onderzoeken.

 

Schrijf kleine scenes uit je leven, en ontdek jezelf!

Gewoonlijk sta je zelf in je herinneringen stil bij wat voor iedereen zichtbaar is geweest. In een schrijfmeditatiebijeenkomst van twee uur krijgt ieder de gelegenheid om een scene goed te verkennen, te zien wat er precies gebeurde met aandacht voor je eigen beleving: wat zag je precies, wat hoorde je, wat voelde je en wat dacht je?

Doordat er in elke bijeenkomst in verschillende levensfasen wordt geschreven zie je ook hoe bepaalde gebeurtenissen zich herhalen. In onze laatste intervisie zei een collega: “Ongelooflijk dat elke keer weer mensen zich moeiteloos bewegen naar scenes uit een ver verleden en dan zoveel over hun eigen leven ontdekken.” En dat zeggen deelnemers zelf ook. De ene deelnemer benoemt het inzicht dat ontstaat over zichzelf. “Ik weet beter wie ik ben.” Een ander noemt het gevoel dat het leven dat geleid is veel waardevoller is dan gedacht: “Ik heb ongemerkt zoveel geleerd en dat zie ik nu door enkele scenes gedetailleerd en vanuit verschillende perspectieven te beschrijven”. En weer een ander zegt: “Ik ga de contouren van de rode draad van mijn leven zien”.

Een schrijfmeditatie is dus een specifieke manier om je bewust te worden van ontwikkelingen in je leven. Een willekeurig thema en enkele scenes uit je leven kunnen al veel inzicht geven. William Blake schreef hierover in de 19e eeuw het gedicht To See a World. De eerste regels geven aan hoeveel er te zien is in details.

To See a World in a Grain of

Sand

And a Heaven in a Wild

Flower

Heel vaak krijgen deelnemers een ‘aha’-ervaring omdat ze door het beschrijven van een kleine herinnering opeens het grotere geheel en de waarden van de scene beter begrijpen.

 

Hoe verloopt een schrijfmeditatie?

Elke bijeenkomst begint met een gedicht en een korte introductie van het thema. Zo krijg je al wat gedachten bij het thema en kom je er langzaam in. Dan volgt een korte meditatie om je te ‘gronden’. Je eigen ademhaling, het ritme en de diepgang van het ademen, opent de verbinding met jezelf. Stil worden en naar binnen keren zoals je bij een meditatie doet, helpt je om je zintuigelijke waarneming wakker te maken, zodat je niet alleen met je denkende, analytische kant je herinneringen in duikt. Bij het schrijven gaat het niet om mooi schrijven, goed of volledig schrijven, maar om los van je kritische blik, woorden te geven aan wat jij beleefde in de beschreven situatie. De ervaring is dat het helpt bij het openen van de poort naar die bewustzijnslaag: als je daarna je pen op papier zet om de herinnering te beschrijven, dan gaat dit als vanzelf.

Elke schrijfmeditatie kent drie rondes met samenhangende schrijfopdrachten en een afrondende opdracht waarin wordt geoogst. We kunnen wel uitleggen hoe dat in zijn werk gaat, maar het is veel leuker om het een keer te ondergaan. Dan zie je ook dat elke schrijfsessie weer heel anders is, terwijl we ook steeds op dezelfde manier werken. Na elke schrijfronde, lezen we elkaar voor wat we geschreven hebben. Dat voorlezen is een wezenlijk onderdeel van de ervaring: schrijven, lezen, luisteren. Een enkele keer leest iemand niet voor, omdat het geschrevene zich daar even niet voor leent. Dat kan ook.

Er wordt geschreven in kleine groepen van maximaal zes personen zodat er voldoende tijd is voor elke deelnemer.

 

Actuele thema’s

De thema’s kun je terugvinden onder Agenda. Dan krijg je een indruk: we sluiten aan bij iets in het nu. Het seizoen bijvoorbeeld, rituelen in december, of nazomeren na de vakantieperiode. Met het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ontstond het thema ‘grenzen in je leven’ en net na de lockdown schreven we over ‘uit de startblokken komen’. Ieder die geïnteresseerd is, kan zich per bijeenkomst bij een van de zes schrijfcoaches van ons netwerk inschrijven.

 

Tijdreizen – Reizen door je leven

Met onze opdrachten reis je door je leven. De ene keer begin je met een schrijfopdracht in het heden, blik je daarna terug in je adolescentie en daarna maak je een grote sprong naar de toekomst. Een andere keer begin je in je jeugd, spring je naar je 35ste levensjaar en daarna wordt je blikveld verruimd met een opdracht in de toekomst. Wensen die je voor de schrijfmeditatie nog niet helder had, dienen zich vanzelf aan. Deze zijn geen utopie maar liggen dichtbij jezelf en zijn betekenisvol.

 

Kan iedereen meedoen?

Jaaaaa! Iedereen kan meedoen die in zijn moedertaal wil schrijven en bereid is om voor te lezen. Je hoeft geen Nederlands te kunnen schrijven maar voor de meditatie en de gedichten is het fijn als je Nederlands begrijpt. De schrijfopdrachten schrijf je dan in je eigen taal en leest deze ook zo voor. Je hoeft ook geen schrijfervaring te hebben: iedereen kan het!