23 juni 2024 — Zomerzotheid

Tijdens de laatste schrijfmeditatie voor de zomerstop staan we even stil bij de langste dag van het jaar, de zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd. In dit schrikkeljaar valt de langste dag op 20 juni (in andere jaren op 21 juni). Deze dag genieten we maar liefst van 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht. De astronomische zomer start op deze dag en wordt in een aantal landen nog steeds gevierd. In Zweden bijvoorbeeld is het Midsommerfest één groot feest van uitbundigheid en zomerzotheid (met veel drank, haring, aardbeien en bloemen in het haar). 

De zon staat op haar hoogste punt, we genieten van de langste dag. Qua zonlicht is deze periode dus een hoogtepunt van het jaar. Ook de natuur doet daar volop aan mee. De natuur is groener dan groen. Alles is volop in bloei en ziet er prachtig uit. Misschien neem je het voor lief, misschien heb je juist wel oog voor de pracht en praal die de natuur ieder jaar rond deze tijd weer schenkt. 

Deze periode is dus (qua zonlicht) het hoogtepunt van het jaar. Het opmerkelijke van hoogtepunten in het leven is dat je zo’n moment zelf vaak helemaal niet zo beleeft. Je geniet, zit in een roes en neemt het voor vanzelfsprekend aan. Achteraf denk je pas vaak: ja, dat was toch eigenlijk heel bijzonder, heel waardevol. 

Kortom, deze dagen aan het eind van juni vormen zowel een uitbundig hoogtepunt als een mooi moment van verstilling. Kun jij je hoofd koel houden? Zoek je de rust en de stilte? In deze schrijfmeditatie gaan we op onderzoek naar hoogtepunten en wat deze ons gebracht hebben. 

Schrijf je mee? Kosten zijn € 12,50. Meld je aan bij de coach van je keuze via dit formulier